Vraag jij je af waarom vacatures in jouw organisatie lang blijven open staan ?

Begin bij het begin : neem je vacatureteksten onder de loep !

Vacatures schrijven : veel HR-professionals zijn er keigoed in. Mooi geformuleerde zinnen, attractieve werkomstandigheden en leuke woordspelingen die de lezer meteen aanspreken. Ik kan daar instant happy van worden 😊.

Helaas zijn deze vlot geschreven teksten niet altijd een garantie om dé geschikte kandidaat te vinden. Hoe komt dat dan ?

Ik illustreer met enkele vacaturevoorbeelden uit het échte leven gegrepen.

“Jouw DNA : bruggenbouwer, methodisch, teamplayer, changemanagement, analytische geest, kuitenbijter, creatieveling, probleemoplossend, oog voor detail, doorzetter, enthousiast over jouw vakgebied, goede mix van technische en sociale vaardigheden.”

Veel bedrijven stellen een lange lijst functievereisten op, waarbij elke vereiste tot in detail wordt toegelicht. Dit kan zo overweldigend zijn dat het onmogelijk lijkt om aan alles te voldoen en bijna onrealistisch dat één persoon deze allemaal bezit. Dan denk ik “Die persoon moet nog gemaakt worden!”🙈.

Tip : beperk de functievereisten tot maximum 4 à 5

Openstaande vacatures kosten veel geld.

“Je bent de Nederlandse taal machtig en je spreekt een beetje Frans.”

“Een taal machtig zijn en een beetje Frans spreken” wat betekent dat 🤔? Dit is onduidelijk vooral voor wie Nederlands niet als moedertaal heeft. Dit maakt het lastig om in te schatten wat er precies van hen verwacht wordt, waardoor zij vaak niet solliciteren.

Tip : vermeld welk taalniveau in jouw organisatie nodig is. Je kan hiervoor de Europese taalniveaus gebruiken, deze zijn herkenbaar en duidelijk voor iedereen.

“Je komt terecht in een gezellige werkomgeving met fijne lunchmomenten.”

Dit lijkt een aangename werkplek met aandacht voor sfeer en verbinding, wat geweldig is ! Maar sommige neurodivergente profielen🤯 haken hierop af. Zij geven vaak de voorkeur aan een moment voor zichzelf in plaats van gezamenlijke lunchpauzes, zodat ze hun energie kunnen herladen.

Tip : behoud zekerde gezellige werkomgeving én de fijne lunchmomenten in jouw organisatie, maar vermeld dit niet noodzakelijk in je vacature

Dit zijn maar enkele suggesties om vacatureteksten aantrekkelijker te maken voor een breder publiek. Durf  door een diverse bril naar je vacatureteksten kijken !

Ik wens je veel succes !

Els


Openstaande vacatures kosten geld. Ben jij geïnteresseerd in nog meer tips om een breder publiek aan te spreken ?

BE. INCLUSIVE helpt je verder : els@beinclusive.be